Полезно за васнашия блог

Красотата е професионализъм и грижа

Изберете коя секция искате да разгледате СтатииБлог

РОЛЯТА НА ГЕНЕТИЧНИЯ ФАКТОР В ПРОЦЕСА НА СТАРЕЕНЕ

Времето следва своя естествен ход, годините лека-полека се изнизват… сякаш вчера бяхме на 20, а днес вече прехвърляме два или три пъти по толкова. Ежедневието ни е толкова забързано, че преминаваме през живота задъхано и „на скорост“, без да обръщаме достатъчно внимание на грижата за младостта и красотата си. Младостта обаче не е даденост за цял живот, и колкото и да не ни се иска, в даден момент започваме да забелязваме признаците на стареене. Не сме в състояние да спрем времето, но можем и трябва да остаряваме достойно, осъзнато, с грижа и любов към себе си.

Стареенето е естествен процес, който е съпътстван от много фактори, някои от които осъзнати, други - не. В няколко публикации ще разгледаме тези фактори и ще насочим вниманието ви върху обикновени на пръв поглед неща. Неща, с които всички ние сме се сблъсквали, но едва ли сме се замисляли сериозно, а всъщност те имат важна роля и могат да ни помогнат да отдалечим в значителна степен белезите на стареене и да изглеждаме доста по-млади от биологичната си възраст.

Първият и най-важен фактор е генетичният. Коя от нас в прекрасната възраст 20+ се е сетила да се вгледа в лицето на майка си, вече прекрачила прага на 50-те и да направи сравнение с нея? Вероятно нито една млада дама не е обърнала внимание на това, защото на тази възраст ни вълнуват съвсем други проблеми. Но… ако се вгледаме, няма как да не забележим отпускането на кожата, промяната в овала на лицето или появата на двойна брадичка - резултат от процеса на стареене. А дали е минавало през ума ни, че и върху нашето лице ще се проявят същите тези отпечатъци на времето в даден момент от живота ни? Едва ли, но точно в това се изразява генетичният фактор – ние приличаме на родителите си и не можем да избягаме от своето „наследство“, затова и около 50-те години ни очакват същите прояви на стареенето, ако не вземем необходимите превантивни мерки.

Не, няма да ви занимаваме със сложни понятия, като хромозоми, теломери или теломераза, по-скоро ще ви дадем насоки кога да започнете с правилните грижи за кожата на лицето. Просто обърнете внимание – ако майка ви, която е на 50 години има „тежка“ и отпусната кожа, с повече съединителна тъкан, това предполага едно „падане“ на бузите и при вас на същата възраст. Ето защо трябва да се грижим постоянно в тази посока, за да можем, когато се озовем на 50+ да се харесваме и да изглеждаме добре за възрастта си.

„Ще ви дам пример – 35-годишна клиентка води майка си, която е на 65 години и аз виждам промените в областта на лицето на майката, съответно и началните възрастови изменения на дъщерята. Обяснявам внимателно на дъщерята, че след 10 години ще има сериозно смъкване на бузите и неестетична промяна в лицевия овал, т.е. това са бъдещите проблеми, върху които трябва да се акцентира и затова е важно да започнем превенция с подходящите терапии. Разбира се, почистването на лицето си остава, защото кожата на клиентката е проблемна, но вече е дошъл моментът и за превенция, която е хубаво да се направи 1-2 пъти интензивно в годината – в случая терапия с мускулна стимулация за стягане и повдигане овала на лицето. Когато тренираме мускулите на лицето, т.нар. пасивен фитнес или гимнастика, със сигурност ще отдалечим тези възрастови промени.“, споделя Поли Ангелова, водещ козметик с дългогодишен опит и собственик на елитното козметично студио „Витал Сън Център“.

Добре е да обърнем внимание на подобни проблеми колкото се може по-рано, да ги осъзнаем и най-вече – да попаднем на правилното място, където винаги да ни насочват за най-подходящата професионална и домашна грижа, за да можем максимално да удължим свежия си младежки вид.

„Добрият професионалист трябва да гледа в бъдещето, да е в състояние да прогнозира точно промените, които ще настъпят в областта на лицето на всяка клиентка след определена възраст и да изготви най-правилната програма от терапии за превенция на процеса на стареене.“, категорична е Поли Ангелова.

« Обратно в блог