Полезно за васнашия блог

Слънцезащитният фактор

Изберете коя секция искате да разгледате СтатииБлог

Ползата от слънцезащитните средства и защо е важно да ползваме продукти със SPF

Ползата от слънцезащитните средства и защо е важно да ползваме продукти със SPF

Съществуват два типа лъчи, които могат да навредят на кожата: UVB, благодарение на които можем да получим приятен загар (и изгаряне, ако прекалим), и UVA, които проникват в дълбочина и ускоряват процесите на стареене и могат да увредят нашата ДНК или да предизвикат рак на кожата. Затова е важно да избираме слънцезащитни продукти с широк спектър на действие, които блокират както UVB, така и UVA лъчите. UV индексът е най-висок през лятото. Пясъкът и водата отразяват ултравиолетовите лъчи в различна степен: пясъкът около 15 %, спокойната вода – по-малко от 10 %, вълните – 25 %, съобщава изданието Wonder, което цитира изследвания на Американската академия по дерматология. Учените съветват да използваме слънцезащитни средства дори в облачните дни, тъй като до 80 % от UV лъчите проникват през облаците, които също имат способността да ги отразяват и да повишават мощността им.

Как работи SPF и имаме ли нужда от висок фактор

Слънцезащитният фактор показва до каква степен козметичният продукт защитава кожата. Производителите го определят според това колко време е нужно на кожата със слънцезащитен крем за видими увреждания в сравнение с чистата кожа. В идеалният случай при SPF 30 тя ще се зачерви 30 пъти по-бавно, отколкото ако няма нанесен крем. Според специалистите продукт с SPF 30 блокира около 97% от слънчевото излъчване, колкото по-висока е цифрата, толкова по-добра е защитата. Лошата новина е, че нито един крем не защитава кожата от UV лъчите на 100 %. Разликата между SPF 15, SPF 30 и SPF 50 всъщност не е толкова голяма.

Струва ли си да смесваме различните слънцезащитни средства

Едва ли някой мисли, че ако смеси продукти с SPF 20 и SPF 30 ще се получи SPF 50. Но ако все пак предполага, че подобен микс ще го защити по-добре, от два продукта поотделно, се лъже. В най-добрият случай използването на два продукта поотделно ще поддържа защитата ни – например ако преди гримиране се нанесе слънцезащитен крем и сме му дали възможност да попие, а в течение на деня използваме пудра или спрей с SPF. И този случай има особености – ако смесим два течни продукта, защитата на кожата може да стане дори по-малка, защото продуктът с по-рядка консистенция ще разреди формулата. Освен това компонентите в състава на отделните продукти може да взаимодействат помежду си и напълно да ни лишат от защита.

.Колко крем да нанасяме

Изследвания показват, че повечето хора използват 25-50% от количеството, което им е необходимо. В идеалният случай възрастните трябва да използват около 30 мл слънцезащитен продукт, за да обхванат всички открити части на тялото, и да го направят 15-20 минути преди да излязат, за да започне да действа. Учени от Кралския колеж в Лондон установяват, че човек, който редовно използва слънцезащитен крем с SPF 50, си осигурява само 40 % от очакваната защита. Точно затова е важно да използваме средства с фактор 30 и повече – теоретично може да ни е достатъчен и SPF 15, но вероятността да го нанесем в достатъчен обем е малка. Много често, когато използваме слънцезащитно средство, пропускаме устните и клепачите. Експеримент показва, че ако участниците използват отделно средство (а не дневен или тонален крем с SPF като бонус) те обработват лицето с 5,5 % по-добре, а в зоната около очите с 6,9 % повече.

Консистенцията и срокът на годност

Ако сравним лосион с SPF 30 и спрей със същия фактор, от гледна точка на ефективността, в лабораторни условия, ще са съвършено еднакви. Все пак кремообразните продукти се нанасят по-лесно в достатъчно количество, докато спреят образува по-тънък слой. Освен това при спрейовете има риск от вдишване на минерали и химични вещества, които попадат във въздуха. Срокът на годност на слънцезащитните средства е ограничен – обикновено до 3 години в затворен флакон и около година след отварянето (точният срок е посочен на опаковката). Но ако се налага да избираме между слънцезащитен крем с изтекъл срок на годност и пълната му липса, първото все пак е за предпочитане. Активните съставки с изтекъл срок на годност няма да работят с пълна сила, но все пак ще действат.

Бъдещето: сперма от сьомга, изкуствен меланин и наночастици

Ясно е, че не съществува идеално средство за защита на кожата от УВ лъчите, но учените продължават да търсят възможности. Така успяват да създадат вещество, подобно на меланин (естественият пигмент, който защитава кожата от ултравиолетовите лъчи). Полученият материал реагира добре при контакт с вода и козметичните брандове могат лесно да го внедрят във формулите на слънцезащитните продукти от ново поколение. Вземайки сперма от сьомга, учени създават крем, който при нанасяне образува тънък защитен филм. Този филм не само успява да блокира 90 % от UVB и 20 % от UVA лъчите, но и под въздействието на ултравиолетовите лъчи става все по-мощен. Приятен бонус се оказва откритието, че кремът запазва влажността на кожата. Възможно е скоро да използваме слънцезащитен крем на основата на наночастици, които предотвратяват проникването на лъчите в дълбоките слоеве на кожата.

5 важни стъпки за защита на кожата от слънцето

Избягвайте слънцето в пиковите часове от 10 до 14 часа, дори при облачно време.

Защитете кожата не само с крем, но и с подходящи дрехи. Експерименти показват, че плътните тъкани – деним, коприна, полиестер, защитават кожата по-добре от памука и лена.

Нанасяйте повторно крем на всеки два часа, ако все още сте на открито.

На плажа винаги използвайте водоустойчиви продукти. Все пак не забравяйте, че и тези средства действат до 40 минути при плуване или силно потене, затова при всички случаи трябва да се обновяват.

Спазвайте тези правила дори да сте с тъмна кожа. Митът, че тя се нуждае от по-малко защита доведе до това, че показателят за преживяемост при рак на кожата е най-нисък точно при хора с естествен матов тен.

« Обратно в блог