Полезно за васнашия блог

Защо хидратацията на кожата е важна

Изберете коя секция искате да разгледате СтатииБлог

Ежедневната хидратация е важна за кожата

1. Ако хидратиращия продукт не е препоръчан от вашия козметик, а го избирате сами, непременно първо пробвайте с тестер, и то на място като шията, не директно на лицето. Така ще се уверите, че ви допада как усещате продукта вурху кожата си, както и че не сте алергични към някоя от съставките му. Ако няма вариант да пробвате, поне погледнете съдържанието му за някои съставки, които биха могли да предизвикат нежелани рекации върху кожата ви: ретинол, някои билкови екстракти, AHA киселини, парабени, есенциални масла и т.н.

2. Намерете точният продукт за вашата кожа! Това, че най-добрата ви приятелка е доволна от даден крем, не значи, че и вие ще сте. Най-важното е да познавате добре кожата си, както и кои съставки й помагат да бъде в по-добро състояние. Ако например имате суха кожа, опитайте продукти с хилауронова киселина и серамиди – те ще направят чудеса с кожата ви. Ако пък сте с мазна кожа, използвайте гелообразни продукти. Ако сте склонни към акне, избягвайте съставки като алкохол, тежки масла, и потърсете нещо със салицилова киселина например. Вашият козметик може да ви даде съвет кой продукт ще подейства добре на кожата ви, възползвайте се от съветите му!

3. Не мислете, че серумите и маслата могат да заменят хидратиращия продукт! Те ще помогнат да имате по-здрава и поддържана кожа, но в никакъв случай не се ползват самостоятелно, а са продукт, който се нанася преди крема.

4. Нанасяйте крема на леко влажна кожа! Влажната кожа абсорбира по-добре продукта и по този начин той действа по-дълго време. Както е упоменато на всяка опаковка, кремът се нанася на почистена кожа, която е тонизирана с подходящ лосион или мицеларна вода. След тези процедури не чакайте дълго, преди да нанесете крема, направете го веднага след тонизирането на кожата.

5. Нанасяйте продуктите в правилен ред! Той е следният: почистване, тонизиране, серум, крем, продукт със слънцезащитен фактор. Старайте се движенията ви да са от долу нагоре, за да помогнете на кожата ви да се бори с и без това неумолимата гравитация!

6. Винаги използвайте продукт със защитен фактор, независимо дали е лято или по-студен сезон. Дори и малкото излагане на слънце може да доведе до нежелана пигментация по кожата и преждевременно състаряване. Ако ежедневният ви крем е без фактор, вземете си и допълнителен продукт с такъв. На пазара вече има голям избор, включително и такива с оцветяващ ефект.

7. Ако кожата ви е суха, не прекалявайте с екфолирането! Колкото по-суха и чувствителна е кожата ви, толкова по-внимателни трябва да бъдете с екфолиацията й. Козметиците съветват да използвате нежни, кремообразни ексфолианти, а ако кожата ви се лющи не места, да не я ексфолирате по-често от веднъж седмично. Вместо това трябва да наблегнете на нейната хидратация и възстановяване с по-тежки, хидратиращи и обогатяващи я продукти.

8. Не втривайте крема с груби движения и с голям натиск! Масажът на кожата подобрява кръвообращението, което води до по-ефективна абсорбация на продукта в нея, но ако твърде агресивно нанасяте крема ежедневно, може да възпалите кожата си, вместо да й помогнете да е по-красива и здрава.

9. Не забравяйте и нощната грижа! Неслучайно повечето козметични марки имат кремове за през деня и за през нощта. Кожата се възстановява през нощта, когато вие спите, и съставките в нощните продукти като ретинол и пептиди помагат на този процес. Продуктите за нощно ползване са по-тежки като текстура и нямат защитен фактор.

10. Използвайте хладка вода при миене на лицето си, не топла, за да не я премивате! Старайте се душовете да не са твърде дълги, направете ги до 10 минутни максимум.

11. Преди да излезете, проверете какво е времето навън. Ако е теърде студено или ветровито, вземете си шал и покрийте колкото се може по-голяма част от лицето си с него. При много топло и слънчево време, носете шапки, които да ви предпазват от слънчевите лъчи, но гледайте да са такива, които не предизвикват прекомерно изпотяване.

12. Пийте достатъчно вода всеки ден! Количеството вода, което пиете на ден, също има значение за състоянието на кожата ви. Според изследвания близо 75% от хората не приемат дневната доза от 8-10 чаши вода, което води до дехидратиране на организма и съответно на кожата, която губи еластичността си.

« Обратно в блог