Полезно за васнашия блог

15 грешки, които допускаме при миенето и хигиената на лицето си  

Изберете коя секция искате да разгледате СтатииБлог

Петнадесет грешки, които правим при почистване и хигиена на лице

Грешка 1: Забравяте да миете лицето си преди лягане

Измиването на лицето преди да си легнете е едно от най-важните неща, за да имате красива кожа, дори и да не използвате никакъв грим. През деня кожата се замърсява от изпотяване и естествено омазняване, от въздуха и финните прахови частици в градската среда. Затова вечер трябва да премахнете всичките тези натрупвания и да заспите с чиста кожа.

Грешка 2: Пропускате сутрешното измиване на лицето

Може би си мислите, че да почистите лицето си преди лягане е всичко, от което имате нужда, за да сте със свежа кожа. Това, обаче, не е вярно. През нощта бактериите от възглавницата ви могат да се преместят върху кожата на лицето ви. Дори и да почиствате или сменяте възглавницата си често, сутрешното измиване на лицето е добра практика, с която е хубаво да свикнете. Бактерии от слюнката и такива от естественото омазняване на косата ви лесно се пренасят върху лицето и в очите ви. Сутрешното измиване на лицето не просто го почиства и освежава, но и дава възможност на кожата ви да поеме по-пълноценно продуктите ви за ежедневна грижа.

Грешка 3: Използвате твърде топла вода при измиване на лицето си

Топлата вода не е полезна за кожата ви, особено за по-чувствителните зони като лицето. Може и да обичате горещите душове, особено през студените месеци, но с твърде топлата вода пречите на естествените защитни процеси на кожата и е вероятно да си причините проблеми. Горещата вода може да причини разширяване на кръвоносните съдове и нарушаване целостта на деликатната кожа на лицето. Освен това твърде топлата вода премахва естествената мастна бариера, която помага за поддържане на цялостната й структура. Това означава, че кожата ви ще се изсушава по-бързо и няма да се чувствате комфортно. Затова използвайте по-хладка вода за измиване на лицето си.

Грешка 4: Използвате продукта за миене на лице, за да отстраните грима си

Със сигурност занете колко е вредно да заспивате с непочистен от лицето си грим. Освен това, запомнете, че измивната ви пяна или мляко не могат да свършат работата на продукта ви за сваляне на грим. Обикновеният продукт за лице не може да отстрани добре грима от лицето ви, особено ако той е водоустойчив. Изпозлвайте разгримиращи средства като мицеларна вода или двуфазни продукти, и след това измийте лицето си.

Грешка 5: Използвате само мокри кърпички за отстраняване на грим, за да почиствате лицето си

Кърпичките за отстраняване на грим и почистване на лице са пълни с консерванти, за да могат да са дълготрайни и да стоят в банята ви, без да ги нападат бактерии и гъбички. Въпреки, че премахват добре грима, остатъкът от тях по кожата ви трябва да се отстрани с измиване на лицето.

Грешка 6: Използвате неподходящ продукт за измиване

Почистващата пяна, която ваша приятелка ви хвали, и която е променила коренно кожата й, може и да не свърши работа на вас. Затова и козметичните марки произвеждат по няколко почистващи продукта, съобразени със специфичните нужди на кожата ви.

- Ако имате чувствителна кожа, използвайте хидратиращ, нежен продукт

- Ако кожата ви е акнеичан или мазна, измиваща пяна или продукт, базиран на киселина, ще почиства добре излишната мазнина и натрупана мръсотия и грим

- Ако имате суха кожа, най-добре да ползвате кремообразен продукт, който ще помогне на кожата ви да стане по-хидратирана

Грешка 7: Използвате сапун за измиване на лицето си

Обикновените сапуни, с които измивате тялото си, не са подходящи за кожата на лицето ви, особено ако тя е чувствителна. Сапуните оставят кожата ви изсушена, а е възможно и да се възпали на места. Специалните почистващи продукти за лице са навсякъде на пазара, а вашият козметик може да ви препоръча най-подходящият, който ще поддържа оптимално ниво на pH на кожата ви.

Грешка 8: Използвате хавлиени кърпи за лице

Използването на една кърпа дълго време спомага за разпространяването на бактерии върху лицето ви. Ако нямате достатъчно кърпи, купете си два комплекта малки по размер, напълно достатъчни за лицето. Така дори и да пускате пералня веднъж седмично, винаги ще имате чиста кърпа подръка.

Грешка 9: Използвате една и съща кърпа за тяло и лице

В банята си трябва да имате отделни кърпи за ръце, тяло и лице, които да перете достатъчно често. Навикът да избърсвате лицето си с кърпата за тяло след баня го забравете! Различни микроорганизми живеят по различни части на тялото ни и не е препоръчително да ги разнасяте и върху лицето си.

Грешка 10: Прекалено много търкате лицето с продукт или кърпа

Времето за миене на лицето не определя колко добре сте си свършили работата. Не е необходимо то да бъде повече от 20-30 секунди, особено ако използвате ексфолиращо измивно средство. Прекаленото търкане на кожата може да доведе до нейното почервеняване и увреждане. Намокрете лицето си с вода, нанесете продукта с кръгови движения върху кожата, наблягайки на Т-зоната, и изплакнете хубаво.

Грешка 11: Ексфолирате повече от два пъти седмично

Ексфолирането на кожата спомага за премахването на мъртвите клетки от нея и за подобряване на общото й състояние и блясък. Но прекалено честото ексфолиране, особено с продукт, който не е препоръчан от вашия козметик и е вероятно да е твърде груб за кожата ви, може да доведе до микроскопични нарушения в целостта й да я раздразнят. Разбира се, най-важното нещо е да познавате нуждите на кожата си, но като цяло повечето хора нямат нужда от ексфолиране по-често от венъж или два пъти седмично.

Грешка 12: Миете лицето твърде често

Идеалният вариант е да миете лицето си два пъти дневно – сутрин и вечер, и, разбира се, след фитнес или прекалено изпотяване през деня. „Миенето на лицето повече от два пъти дневно не е необходимо, освен ако не сте с някакви специфични проблеми по кожата“, съветват козметиците. Освен прекомерно изсушаване, честото миене може да доведе и до свръхпроизводство на мазнина от кожата.

Грешка 13: Измивате лицето си след използване на маска

Повечето маски за лице се използват, след като лицето е добре почистено. Това се изисква, за да може полезните продукти в тях да проникнат по-добре в кожата и да й повлияят благотворно. След маска не е необходимо да измивате лицето си, само го изплакнете добре. Използването на измивен продукт след маска ще измие съставките й, които продължават да действат на кожата ви дори и след премахването й.

Грешка 14: Не използвате тоник за лице или използвате неподходящ такъв

Много хора все още са объркани относно ролята на тоника за лице в почистващата грижа. Някои тоници могат да изсушат прекалено кожата ви, други – да я хидратират и освежат. Важна роля на тоника след измиване и подсушаване на лицето е да премахне остатъци от хлор или варовик по кожата и да възтанови PH на кожата. Непременно се консултирайте с вашия козметик кой продукт е подходящ за лицето ви, за да избегнете разочарования. Използвайте тоника два пъти дневно след измиването на лицето!

Грешка 15: Не слагате крем веднага след почистване на лицето

Хидратираето на лицето веднага след измиване е много важно. Ако изчакате няколко минути, клетките на повърхността вече са дехидратирани и овлажняването им е по-трудно. Кремовете осигуряват на кожата ви ключови съставки за подхранването й. Ако кремът ви няма слънцезащитен фактор, поставете такъв допълнително сутрин, за да завършите цялостната подготовка на кожата ви за през деня!

« Обратно в блог