Полезно за васнашия блог

Красотата е професионализъм и грижа

Изберете коя секция искате да разгледате СтатииБлог

РОЛЯТА НА СТРЕСА В ПРОЦЕСА НА СТАРЕЕНЕ

Наричат стреса „бич на нашето време“, защото всеки от нас в ежедневието си е изложен на негативното му въздействие. Стресът при съвременната жена води до хормонални нарушения и свързаните с тях кожни проблеми, най-често срещаният от които е акнето. Това е вторият важен фактор, който променя състоянието на кожата и много дами са притеснени от акне в зряла възраст. В случая лечението на акнето взима превес в грижата за зрялата кожа и реално тези жени в борбата си да преодолеят проблема с пъпките, забравят за превенцията на процеса на стареене.

Стресът е пряко свързан както със стила ни на живот, така и с начина ни на хранене. Трудно бихме могли да коригираме стила си на живот, но със сигурност можем да променим начина си на хранене. „Много от съвременните храни са причина за проблемна кожа и за хормонален дисбаланс. Това трябва да се знае от дамите, които обичат да похапват сладкиши, шоколад, млечни продукти и храни, съдържащи глутен. Ако пъпките са преимуществено концентрирани в зоната на брадичката и долната челюст, това говори за нарушение в яйчниковата функция (най-често се касае за поликистоза) и в този случай жената трябва да бъде насочена за консултация със специалист гинеколог. Пъпките, които се появяват в областта на бузите подсказват за натоварване (стрес) на черния дроб вследствие неправилно хранене или хранене късно вечер. Независимо от локализацията на акнето, ако проблемът продължава извън пубертета и особено във възрастта 35-40 години, задължително трябва да се обърне внимание и да се направи консултация със специалист. В случая идеята ни не е да внушаваме някакво заболяване, а да насочим клиентите към правилен избор на лечение.“, споделя Поли Ангелова, утвърден козметик с дългогодишен опит и собственик на козметично студио „Витал Сън Център“.

Проблемът с акнето трябва да бъде успешно разрешен в по-млада възраст, за да може след това грижата да бъде насочена към превенция на процеса на стареене. Във възрастта 35-40 години по лицето ни не трябва да има дори комедони - това е признак за здрава кожа.

Всички сме запознати със здравословния начин на живот, в който стресът е сведен до минимум и са изключени определени храни от менюто ни, но колко от нас се придържат към него? Истината е, че нещата са много силно обвързани – когато сме в състояние на стрес, ние посягаме на така вкусните сладкиши, шоколад, fast food и на всичко, което не е здравословно за организма ни. Как да избегнем това? Безспорно са необходими усилия, но най-важна е любовта към себе си. Жената, която обича себе си, полага редовни грижи за кожата си, стреми се винаги да изглежда добре и максимално да отдалечи следите на времето.

Вследствие на хормоналния дисбаланс в периода на менопаузата се понижава синтезът на колаген, кожата започва да губи еластичността си, отпуска се и неестетично увисва. Понякога сривът в производството на колаген е доста рязък и в тази връзка е много важно жената да е подготвена. Добре е като превенция да се започне допълнителен прием на колаген в една по-ранна възраст – 45 години, а също така да се следят нивата на витамин D и на калция, с оглед избягване на риска от остеопороза, тъй като започва да намалява и костното вещество. Съответно грижата за кожата трябва да бъде много по-адекватна и редовна, както и да имаме реални очаквания за резултатите от професионалните козметични терапии. „Дамите на 45+ трябва да се радват на задържане на доброто състояние на кожата, а не да се опитват да изглеждат като 20-годишни. Задържането на доброто състояние на кожата е успех в тази възраст.“, казва Поли Ангелова.

« Обратно в блог