Полезно за васнашия блог

Ползите от хиалуроновата киселина

Изберете коя секция искате да разгледате СтатииБлог

Хиалуронова киселина - митове и реалност

Хиалуронова киселина: митове и реалност

Известно е, че младостта на кожата в много голяма степен зависи от хидратацията й. Хиалуроновата киселина, съдържаща се в кремове, серуми, мезококтейли и дермални филъри е универсален овлажнител на кожата, идентичен с нашата собствена хиалуронова киселина и не предизвиква алергични реакции. Но именно с нейното прилагане са свързани редица митове и страхове.

Мит 1. Микронидлингът и мезотерапията с хиалуронова киселина провокират акне.

Хиалуроновата киселина не влияе на работата на мастните жлези. Точно обратното - тя се използва в комплексни терапии за лечение на акне, тъй като подобрява клетъчния метаболизъм и овлажнява пресушената от употребата на специфични препарати кожа. По-скоро някои клиенти смятат за акне малките пъпчици, които е възможно да се появят в местата на убожданията и то заради неспазване на правилата за антисептика. Убожданията нарушават целостта на кожата, временно „повреждат“ хидролипидния слой, който защитава кожата не само от пресушаване, но и от микроби. Ако клиентът не спазва хигиенните правила след процедурите, в точките на убождане може да се появят пъпчици, които изчезват обикновено в рамките на 5-7 дни.

Мит 2. Прилагането на овлажняващи кремове с хиалуронова киселина през зимата предизвиква изсушаване на кожата.

Козметичните продукти за външно прилагане действат на повърхността на кожата. Активните съставки, съдържащи се в тях не могат да достигнат до дълбоките слоеве и да стимулират работата на клетките, намиращи се там. Изсушаването на кожата не се дължи на съдържанието на хиалуронова киселина в съответния продукт, а на неправилното му прилагане. Когато се нанася овлажняващ крем на лицето само 3 минути преди да се излезе на студа, това наистина може да има негативни последици за кожата. Затова през зимния период хидратиращ крем (със или без съдържание на хиалуронова киселина) винаги се нанася 30-40 минути преди да се излезе навън. Зимата, както и лятото са много тежки периоди за кожата. Ниските или високите температури, сухият въздух, вятърът, както и други външни фактори водят до изсушаване, зачервяване и други кожни раздразнения. Козметичните средства с хиалуронова киселина са надежден помощник, тъй като оптимално овлажняват кожата, спомагат за възстановяване на хидролипидната бариера и предпазват от загуба на влага.

Мит 3. Заради голямата си молекулна маса хиалуроновата киселина не може да проникне в дълбочина на кожата.

Повечето кремове и серуми съдържат високомолекулна хиалуронова киселина и „работят” в горните слоеве на епидермиса. А клетките, които отговарят за младостта и красотата на кожата се намират в дермата. Днес обаче има козметични продукти, които съдържат както високомолекулна, така и нискомолекулна хиалуронова киселина, като последната прониква в дълбочина на кожата. А съчетаването на продукти, съдържащи хиалуронова киселина с професионални процедури, като електропорация, ултразвук и други, спомагат за въвеждането й в дълбочина на кожата, при това абсолютно безопасно, безболезнено и без необходимост от възстановителен период.

Мит 4. Кремовете с хиалуронова киселина „изсмукват” водата от дълбоките кожни слоеве и след прекратяване употребата на такъв крем състоянието на кожата се влошава.

Кремовете с хиалуронова киселина не могат да „изсмукват” водата от дълбочина на кожата. Точно обратното - ако кожата е обезводнена, продуктът влиза в ролята на „донор” като осигурява влага в обезводнените участъци. Освен това възстановява свежестта, жизнеността и еластичността на кожата, подобрява биомеханичните й свойства. Използването на кремове, съдържащи хиалуронова киселина не е обусловено от възрастта. Всичко е строго индивидуално. Когато кожата е с повишена сухота (независимо от възрастта) , тези козметични продукти помагат да се нормализира съдържанието на влага в нея, предпазват от обезводняване, възвръщат жизнения й тонус.

Мит 5. Прилагането на мезотерапия с хиалуронова киселина води до привикване.

Специалистите са категорични - привикването е не към хиалуроновата киселина, а към подмладяващия ефект от процедурата. Едва ли има жена (а напоследък и много мъже), която да не иска да изглежда добре, да спре неумолимия ход на времето, да възвърне свежото си младежко излъчване.

След изтичане на действието на хиалуроновата киселина (периодът на действие зависи от самия препарат, индивидуалните особености на организма и други фактори) кожата постепенно се връща в състоянието преди въвеждането й. И по-нататък е в ход биологичното стареене. Клиентите избират тези процедури, защото искат да подобрят външния си вид и да забавят процесите на стареене, а не защото привикват към препаратите, съдържащи хиалуронова киселина.

« Обратно в статии